Köket och jag…

Jag halkade in i förskoleköket på ett bananskal för tolv år sen och har sedan dess fått vara med och rita och starta upp två till förskolekök. Det har varit en spännande resa från falukorv, nyponsoppa och fredagsglass till älgstek, kikärtsbiffar och läskande smoothies. Från isbergssallad, gurka och tomat till bönor, rotselleri och saftiga kålsallader. Från ris till svensk säd och med maträtter proppade med grönsaker. För mig är det en glädje att stå över skärbrädan och grytorna och skapa. Att hitta nya smaker och nya nyttigare alternativ. När jag lagar till en minst lika god ”O’boy” utan socker och sötningsmedel så känns det som att – JA, där fick dom! Det sägs att yrket heter kokerska. Det låter trist. Åtminstone kock eller kanske hellre matkreatör och matinspiratör.

Bra mat för mig är nyttig och ekologisk, utan en massa kemikaliska tillsatser. Jag vill använda schyssta råvaror och mer av det som växer i närheten och är i säsong. Mindre av det dyra långtbortifrån. Visst kan man laga fantastiskt god mat med den finaste delen av någon grönsak (eller köttparti) som man slängt resten av och kryddat med färdiga såser och fonder. Men för mig ligger tjusningen i att kunna få till god mat av rotfrukter, baljväxter och kålväxter och annat som är både nyttigt, hyfsat billigt och ofta bättre producerat. Jag vill hitta goda smaker med hjälp av kryddor och grönsaker och andra basvaror, inte hälla i färdiga E-berikade smaker. Jag använder helst minimalt med socker och mer grönsaker än vad som förekommer i de flesta hem. Sen är det förstås en fördel om maten är varierad och näringsrik så kroppen blir glad och inte bara smaklökarna. Jag tycker inte något i kylskåpet ska behöva hamna på komposten. Även de flesta rester kan förvandlas till något nytt.

Recept är jag tveksam till att du kommer att hitta på min blogg för jag vill inspirera dig att våga använda de varor du har hemma, de som är fina i affären för tillfället och det du tycker känns gott. Jag vill inte säga att det ska vara en tesked av den ena kryddan och en matsked av den andra. Att smaka av själv och känna när det blir sådär gott så det kittlas i munnen och bli nöjd, det tycker jag är att laga mat med kärlek och det tror jag känns när den kommer till bordet. Sen hoppas jag att du har erfarenheter som du vill dela med dig av till mig och inspirera mig med, så jag kan utveckla mitt förskolekök ännu mer!

Det är inte bara barnen som är värda god och nyttig mat, utan jag hoppas att ett förskolekök även kan ge inspiration till mellanmålet eller middagsbordet hemma!

Annonser

2 kommentarer till Köket och jag…

  1. Tuulikki skriver:

    Åh, vad roligt att du har startat en blogg om mat Hannah! Den kommer jag definitivt följa!

  2. Mia skriver:

    Men så underbart! Kanon! Ho ho! Mycket glädjande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s