Enkel surdegslimpa

surdeg surdegslimpa

Med en nyfödd i famnen har jag hittat det allra enklaste sättet att baka bröd på. Det man behöver är en surdegskultur i kylen som står sig i månader och en lergryta (schlemmertopf).

När det är dags att baka tar jag en klick av kulturen och blandar med valfria ingredienser till en tjock gröt. Det går bra med bara fullkornsmjöl. Sen brukar jag ta en näve russin (det söta blir så gott till det sura) och diverse frön/gryn, en nypa salt och ljummet vatten. Inget knådande och kladd utan degen stjälps sen över i en lergryta som man oljat in underdelen på. Fyll den max till två tredjedelar. Locket på och så får det jäsa tills det jäst… Beroende på temperatur kan det ta allt ifrån några timmar till några dagar. Och råkar man fara in på BB eller så just som man satt en deg så funkar det bra att ställa in den i kylen ett par dar så jäser den lagom tills man kommer hem och kan ställa in den i ugnen. Går det trögt med jäsningen så ställer jag den i ugnen på femti grader en stund, vrider sen av och låter den stå och jäsa på eftervärmen. Går alltså bra att anpassa efter när jag har tid att grädda. Gräddar sen på 150 grader ca 2 1/2-3 timmar och låter stå kvar på eftervärmen ett antal timmar eller över natten. Tar sen limpan ur formen och sveper in den i en handduk tills nästa dag då den är färdig att äta. Den går förstås att äta direkt men kan kännas lite kladdig. Står sig fint i många dagar insvept i handduk i formen och kan läggas över i plastpåse på slutet om den börjar kännas torr/hård.

Skär i mycket tunna skivor så blir den kalasgod! Vill man att det ska jäsa lite snabbare och inte bli fullt så surt så kan man smula i ett litet hörn jäst i degen.

3/4-17  Jag har nu provat att baka på jobbet och i vår moderna 8-fals-kombiugn fick jag sänka värmen till 130 grader och tillagningstiden till två timmar då eftervärmen är så kraftig.

Recept för surdegsgrund.
Har du väl satt en så lever den evigt, så behöver du inte gå igenom det igen. När det börjar ta slut i burken fyller du bara på med rågmjöl och ljummet vatten till en ganska lös gröt.
Dag 1) 1 tsk honung, 1/2 dl 40gradigt vatten, 1 1/2 msk graham, 1 1/2 msk vete. Blandas och ställs med löst pålagt lock i 25-35 grader i 24h.
Dag 2) 3/4 dl 40gradigt vatten, 1/2 dl graham, 1/2 dl vete. Blandas till icke alltför tjock gröt och får vila 24h i 25-30 grader.
Dag 3) upprepa gårdagens tillsats, låt stå 12h och skruva sen på locket och förvara i kyl.
Vätskan som bildas ovanpå kulturen hälls bort innan användning.

Detta inlägg publicerades i Bröd och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s